
Want feitelijk draait het hele oostelijke deel van Nedersaksen, het noorden van Saksen-Anhalt en zelfs Brandenburg om Volkswagen. Horeca, transport & logistiek, consultants, uitzendbureaus, makelaars en vastgoed, retail, zorginstellingen, infrastructuur en alles wat je maar aan sectoren bedenken kunt, is afhankelijk.
Mede dankzij al deze andere bedrijvigheid lukt het VW om er 3.800 auto’s van de band te laten rollen – per dag. Bijna 27.000 auto’s per week!
Grote consequenties
Natuurlijk, VW zal niet stoppen met het produceren van auto’s en al haar mensen ontslaan. Maar het reserveren van 8 miljard euro (en de vele miljarden die nog verder opzij zullen moeten worden gezet), zal grote consequenties met zich meebrengen. Het is niet moeilijk te voorspellen dat contracten van derden en toeleveranciers zullen worden beëindigd of opgezegd, deeltijdwerknemers zullen niet meer nodig zijn, 50-plussers mogen naar huis, zeer grote kostenbesparingsprogramma’s zullen worden opgetuigd en geïmplementeerd. Volkswagen is niet armzalig, maar zij zal ongetwijfeld snel weer terug willen naar hoge rendementen en profitabiliteit.
Met andere woorden: binnen enkele jaren zal de werkloosheid zeker in de eerder genoemde regio’s substantieel toenemen, bedrijven en bedrijfjes zullen failliet gaan en een langdurende kettingreactie zal het gevolg zijn. Mogelijk ontstaan er sociale toestanden die te vergelijken zijn met die in Groot-Brittannië in de periode kort na de teloorgang van de mijnbouw aldaar. Hoe dan ook zal de economische groei – zeker in Noord-Duitsland ernstig afremmen en misschien tot stilstand komen. De toch al afgezwakte Duitse beurzen zullen nog meer tijd nodig hebben zich te herstellen.
Komt na ‘Wirtschaftswunder‘ nu ‘Wirtschaftsflaute‘?
Servus,
uw Ursula W.