Waar je in Duitsland de degelijke machinebouw vindt

Waarom de machinebouw een van de belangrijkste sectoren binnen de Duitse economie vormt, is goed te zien tijdens de FMB Süd in Augsburg op 7 en 8 februari.

De FMB Süd op 7 en 8 februari in Augsburg brengt constructeurs, ontwikkelaars en inkopers uit de in Duitsland zo belangrijke machinebouw samen in Augsburg. Daarmee komt de complete keten van van toeleveranciers samen. Van metaalbewerking, tot aan aandrijftechniek, elektrotechniek, montagetechniek en robotica. De beurs in Zuid-Duitsland is sinds vorig jaar een soort dependance van de FMB Nord in Bad Salzuflen.

Het is niet zo vreemd dat de zuidelijke variant in Augsburg plaatsvindt, want hier zijn veel machinebouwbedrijven en toeleveranciers te vinden. Binnen de branche wordt gesproken van de ‘zuidelijke as van technologie’ die loopt van Karlsruhe via Stuttgart, Ulm en Augsburg naar München.

Veel machinebouw rond Augsburg

Alleen al in de regio zorgen meer dan 650 industriële bedrijven met meer dan 130.000 medewerkers voor een jaaromzet van rond de 28 miljard euro. Naast machinebouw is de regio ook sterk in de producerende industrie. Reden hiervoor is de sterke vertegenwoordiging van grote productiebedrijven in Zuid-Duitsland.

De as van technologie in Zuid-Duitsland. Beeld: FMB Süd

Dat maakt de beurs interessant voor Nederlandse bedrijven. Op weinig plekken in Duitsland vind je zo’n hoge concentratie aan bedrijven uit de machinebouw. De beurs is voor hen een thuiswedstrijd en zorgde daardoor afgelopen jaar ook voor een hoge opkomst. Dit jaar worden het er nog meer. De organisatie heeft 25% meer exposanten weten vast te leggen.

Digitalisering

De sterkste productgroep is met 87 bedrijven machineonderdelen, bouwgroepen- en systemen. Ook de metaal- en kunststofbewerking is goed vertegenwoordigd. Daarna volgt de montage- en automatiseringstechniek met 55 bedrijven en de elektrische en mechanische aandrijftechniek (51). Dienstverleners zoals productontwikkeling en engineering vormen een groep van 35 ondernemers.

Een belangrijk thema tijdens de beurs is volgens organisator Christian Enßle van Clarion Events de digitalisering. “We hebben veel lezingen rond dit thema, onder meer over de samenwerking tussen mens en robot en cybersecurity binnen Industrie 4.0.”

Duitslandnieuws