‘Berlijnse’ Renee van Bavel schrijft lied voor de Nationale Dodenherdenking

De in Berlijn woonachtige zangeres Renee van Bavel uit Nederland maakte al een voorstelling over veteranen. Vrijdagavond 4 mei zingt ze tijdens de Nationale Dodenherdenking ten overstaan van Koning en Koningin.

De in Berlijn wonende Nederlandse zangeres Renee van Bavel werd benaderd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei om een lied te maken over het verzet in Nederland. Ze zingt het vrijdagavond 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking ten overstaan van Koning en Koningin en allerlei andere hoogwaardigheidsbekleders.

De zangeres deed uitgebreid onderzoek voordat ze aan het schrijven van het lied begon, vertelt ze tegen Omroep Brabant. Ze sprak met verzetshelden en Engelandvaarders. Op de Veluwe en in de Achterhoek. Ze waren allemaal dik in de 90 maar vertelden hun verhalen graag aan Van Bavel. “Ik vind dat echt smullen. Dan gaat er een deurtje open en hoor je het verhaal van hoe iemand het verzet in is gegaan.”

Van Bavel maakte ook al een voorstelling over veteranen. Toch zoekt ze ook andere onderwerpen op. In september gaat ze de theaters in met de vroegste liedjes van Herman van Veen.

Bekijk het interview op Omroep Brabant

Eerder vertelde ze in een interview met Duitslandnieuws al waarom ze naar Berlijn is verhuisd.

Renee van Bavel pakt uitdagingen aan in Duitsland

Waarom ben je naar Duitsland gegaan?

Ik trad eerst vooral veel op in Nederland en België en wilde het ook in Duitsland uitproberen. Duitsland is daarnaast natuurlijk een grotere markt en daarbij vind ik Berlijn een hele fijne stad.

Is het als zangeres lastig om aan werk te komen?

Nou, ik heb in het begin hard moeten werken. Dat heb ik dan ook gedaan. Inmiddels word ik voor concerten gevraagd. Ik merk dat mijn naam ergens rondzoemt.

Maar hoe heb je dat dan gedaan?

Ik heb een lied naar het Duits vertaald en ben er mee naar Berlijn gegaan. Daarmee ben ik op verschillende open podia in de stad gaan spelen. Alle aanvragen die daaruit kwamen, heb ik met beide handen aangepakt om een publiek op te bouwen en stapje voor stapje is dat gelukt.

Gedraagt een Duits publiek zich op een andere manier?

Duitsers trekken melancholie beter. Ze zeggen wel eens dat Duitsland het land van dichters en denkers is en dat is ook wel zo. Ook is de spanningsboog anders. Hier heb je wel eens avonden waar vijf schrijvers achter elkaar uit hun eigen boeken voorlezen. Dat duurt dan niet te lang en is niet saai, maar juist spannend.

Lees het hele interview:

Renee van Bavel zingt Nederlandse liedjes voor Duitsers